<<Tillbaka    
En trädgård föds För fem år sedan... Det började

I 26 år har Bengt Johansson bott på Hertsön i Luleå, men det var inte förrän efter pensionen som tiden och lusten att jobba i den 700 kvadratmeter stora trädgården infann sig.

Bengt Johansson
Intresset för blommor har väl inte varit så stort annat än i mindre format. Tomterna i omgivningen har bestått av rönnhäckar, häggmispel, hagtorn och kanske en eller annan rosbuske.
- Min egen tomt bestod till en början av en vit nyponhäck mot gatan, en rönnhäck som täckte kortsidorna och till det några ettåriga växter.

-Jag brukade inte ägna någon större tid åt tomten då andra intressen pockade på min uppmärksamhet. Det fanns ju blåbär, lingon och hjortronplockning, och dessutom tog mitt löparintresse mycket tid.

Strålrudbeckia

råkade Bengts nyponhäck ut för en rostsjukdom, det här var 1998, vissnade och dog.
-Den hann dock blomma ut och spred en sådan vaniljdoft omkring sig att där var humlor till tusen. Jag hade inget annat alternativ än att ta bort häcken då de orangefärgade fläckarna spritt sig. Trots det hann lönnarna smittas och dog ut.

Bengt stod i valet och kvalet, plantera en ny häck eller plantera något nytt. Bengt bestämde sig för att plantera en perennhäck med höga och långblommande växter som blommar från juli till november.
Besök gjordes hos Björsbyns och Rutviks handelsträdgård. Det beställdes kataloger från HortoGreen AB, Backer, Rångedala varvid paket fyllda med liljor och perenner började anlända till Bengts stora glädje.


ArenaliljaBengt började mot gatan där han planterade höga, gula rudbeckior som blir 2-3 meter.
-Jag önskar bara jag haft mera kogödsel så de växt sig ännu högre. De följdes av gullris, stormhattar, rosenflockel och riddarsporrar varav den vita blev tre meter hög. De andra växterna blir runt två meter höga liksom korsörten.

Höstrudbeckia
Framtill har Bengt planterat lägre växter som utgörs av allium, astilbe, aklejor, alpmarton, bergvallmo, blågull, bolltistlar, drakmyntor, dahlior, dagöga, dagliljor, gullstavar, höstflox, krolliljor i rött, vitt och svart, malvor, prickflox, rosenkrage, röllekor, rysk martorn, rävsvansar, stäppliljor, sköldpaddsört, schweizisk alpmarton, strävklint, temyntor, ålandsrot och mycket annat.

Dahlior
Den perenna häcken är Bengts personliga favorit samt förstås liljorna. Med hjälp av det norrländska sommarljuset blommar liljorna från början av juni till oktober.

<<Tillbaka

[Alla bilder sommaren 2002]

Framåt>>